Sve vaše omiljene online serije na jednom mjestu.

Slepa Tacka 1 Epizoda sa Prevodom

Slepa tacka 1 Epizoda sa Prevodom, Slepa tacka 1 Epizoda, Slepa tacka 1 Epizoda 2024, Slepa tacka 1 Epizoda online za gledanje, Slepa Tacka 1 Epizoda online s prijevodom, Slepa Tacka 1 Epizoda online za gledanje. Takozvana slijepa pjega je mjesto u oku gdje mrežnica puca i spaja se s vidnim živcem. Budući da na ovom mjestu nema svjetlosnih receptora, na ovom mjestu u oku ne možemo vidjeti.

Slepa tacka 1 Epizoda 2024

No, mozak to nadoknađuje vizualnim dojmom oba oka – tako da obično ne vidimo slijepu pjegu. Međutim, mrtvu točku možete pronaći jednostavnim pokušajem: da biste to učinili, nacrtajte dvije točke na listu papira – na udaljenosti od 12 cm i maks. 1 cm veličine.

Držite papir na udaljenosti ruke od sebe i zatvorite lijevo oko. Desnim okom koncentrirajte se na lijevu točku, samo desnu točku možete vidjeti u kutu oka. Sada, ako se približite papiru, desna točka u kutu vašeg oka na kraju će se iskriviti u slijepu točku.

Slepa Tacka 1 Epizoda online za gledanje

Negdje u dnu očne jabučice, među stanicama koje skupljaju svjetlost kako bismo mogli stvoriti sliku u mozgu, nalazi se slijepa pjega. To je mjesto gdje se skupljaju signali iz svih fotoosjetljivih stanica i šalju od oka kroz mozak, do mozga.

FB social image

Na tom mjestu izbija mala krvna žilica koja hrani obližnja tkiva. Slijepa pjega je zanimljiva jer smo u tom malom prostoru svi slijepi – oko nije u stanju napraviti sliku od svjetlosti koja pada na tu točku. Ispod je test pomoću kojeg možete provjeriti niste li to već učinili.

Slepa Tacka 1 Epizoda Online s Prijevodom

U ovom području stražnje polovice oka nema stanica osjetljivih na svjetlost, niti čunjića niti štapića, što znači da je sva fotoosjetljivost potpuno izgubljena. Njegovo postojanje obično se ne primijeti, jer je slijepa očna jabučica opskrbljena vizualnim informacijama koje se zaglušuju pokretima očiju.

Također je teško opažati samo jednim okom, jer u nedostatku vizualnih informacija u području slijepe pjege, mozak virtualno rekreira i ispunjava to malo područje u odnosu na vizualno okruženje koje ga pokriva.

Slepa Tacka 1 Epizoda Na Hrvatskom

Jedno od velikih otkrića u psihologiji vezano je uz ovu točku. Sada već rasformirani pravac gestalt psihologije (geštalt psihoterapija nije isto, oni su živi, ​​zdravi ovdje-i-sada) proučavao je i razvijao teoriju gestalta – cjelokupnog objekta koji teži “cjelovitom sabranju”.

Uskočili su geštalt psiholozi sa svojom teorijom da mozak ima tu divnu sklonost da sklapa stvari u, nazvaćemo to geštalt, da me ne jure što sam izabrao srpsku reč. Ako bismo prevodili pojednostavljeno, to bi bilo prevedeno kao.

U srpskom jeziku, kao i u nemačkom, često se koristi reč “oblik” tako da se može koristiti i za prvu i za drugu sliku. Samo, u slučaju psiholoških studija, gestalt znači oblik koji ‘nastoji’ oblikovati, kao kada vidimo oblik vrlo sličan krugu kojem nedostaje mali klin.